Nya vändor i den isländska vapenskandalen

Synapze rapporterade tidigare i år om en märklig vapenskandal på Island, där tullen beslagtog hundratals kulsprutepistoler som Kustbevakningen och Polisen importerat under märkliga omständigheter. Kustbevakningen meddelade senare att de skickar tillbaka sina exemplar till Norge, som de ansåg var en gåva. Fast bara så länge de slipper betala frakten har det visat sig, därför är vapnen fortfarande kvar på Island i väntan på att ”någon” vill återföra dem till Norge .   

Däremot vill den isländska polisen behålla sina vapen, med svävande hänvisningar till hotet från terrorism. Jón Bjartmarz från den isländska polisen pekar ut IS – den islamska staten som ett potentiellt hot. På frågan om huruvida IS har några anhängare på Island utvecklar han:

Well, you could say that we perhaps know less than other countries, we do not have a secret service, and we do not have the manpower to seriously conduct such surveillance, but we know, of course, what is happening in the countries of Europe and our neighboring States. We simply see on the news what’s happening in Norway, and all European nations have labelled this threat as the most severe threat they face today.

Den isländska polisen som hittintils klarat sig alldeles utmärkt utan beväpning till vardags är alltså i behov av 260 stycken MP5 kulsprutepistoler – baserat på ”vad de ser på nyheterna”.  

ABE BERGGÅRDH 

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ny Ukrainapolitik – varför och varför nu?

Under drygt en vecka har flera inlägg publicerats som tyder på att västländer håller på att omvärdera sin syn på Ukrainakriget. Det gäller artiklar skrivna av personer som befinner sig i eller nära viktiga maktcentra eller har publicerats av tongivande tidningar som The Hill i Washington DC och brittiska The Guardian. Tidigare har ett antal […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Utredning om Natoanslutning ett svenskt självbedrägeri

Den rapport om säkerhetsläget som tagits fram av en parlamentarisk utredning är lika frikopplad från oberoende analys som svenska myndigheters analyser på säkerhetsområdet brukar vara. (Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge – konsekvenser för Sverige, Ds 2022:7 (regeringen.se)) Utredningens beskrivning av säkerhetsläget var klar redan när utredningen tillsattes. Någon förutsättningslös analys var det aldrig tal om. En […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer