Nya vändor i den isländska vapenskandalen

Synapze rapporterade tidigare i år om en märklig vapenskandal på Island, där tullen beslagtog hundratals kulsprutepistoler som Kustbevakningen och Polisen importerat under märkliga omständigheter. Kustbevakningen meddelade senare att de skickar tillbaka sina exemplar till Norge, som de ansåg var en gåva. Fast bara så länge de slipper betala frakten har det visat sig, därför är vapnen fortfarande kvar på Island i väntan på att ”någon” vill återföra dem till Norge .   

Däremot vill den isländska polisen behålla sina vapen, med svävande hänvisningar till hotet från terrorism. Jón Bjartmarz från den isländska polisen pekar ut IS – den islamska staten som ett potentiellt hot. På frågan om huruvida IS har några anhängare på Island utvecklar han:

Well, you could say that we perhaps know less than other countries, we do not have a secret service, and we do not have the manpower to seriously conduct such surveillance, but we know, of course, what is happening in the countries of Europe and our neighboring States. We simply see on the news what’s happening in Norway, and all European nations have labelled this threat as the most severe threat they face today.

Den isländska polisen som hittintils klarat sig alldeles utmärkt utan beväpning till vardags är alltså i behov av 260 stycken MP5 kulsprutepistoler – baserat på ”vad de ser på nyheterna”.  

ABE BERGGÅRDH 

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Olika sätt att rapportera om fångutväxling

Detta är en berättelse om hur svenska medier vinklar berättelser om fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina. Det kan ses som en illustration till artikeln om svenska mediers ensidiga rapportering som beskrivs i den betydligt längre Synapze-artikeln ”Inte bara SVT borde skämmas”. Den 17 oktober genomfördes ett utbyte av fångar mellan Ukraina och Ryssland. Sannamnlagt överfördes […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer