Nya vändor i den isländska vapenskandalen

Synapze rapporterade tidigare i år om en märklig vapenskandal på Island, där tullen beslagtog hundratals kulsprutepistoler som Kustbevakningen och Polisen importerat under märkliga omständigheter. Kustbevakningen meddelade senare att de skickar tillbaka sina exemplar till Norge, som de ansåg var en gåva. Fast bara så länge de slipper betala frakten har det visat sig, därför är vapnen fortfarande kvar på Island i väntan på att ”någon” vill återföra dem till Norge .   

Däremot vill den isländska polisen behålla sina vapen, med svävande hänvisningar till hotet från terrorism. Jón Bjartmarz från den isländska polisen pekar ut IS – den islamska staten som ett potentiellt hot. På frågan om huruvida IS har några anhängare på Island utvecklar han:

Well, you could say that we perhaps know less than other countries, we do not have a secret service, and we do not have the manpower to seriously conduct such surveillance, but we know, of course, what is happening in the countries of Europe and our neighboring States. We simply see on the news what’s happening in Norway, and all European nations have labelled this threat as the most severe threat they face today.

Den isländska polisen som hittintils klarat sig alldeles utmärkt utan beväpning till vardags är alltså i behov av 260 stycken MP5 kulsprutepistoler – baserat på ”vad de ser på nyheterna”.  

ABE BERGGÅRDH 

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer