Nya vändor i den isländska vapenskandalen

Synapze rapporterade tidigare i år om en märklig vapenskandal på Island, där tullen beslagtog hundratals kulsprutepistoler som Kustbevakningen och Polisen importerat under märkliga omständigheter. Kustbevakningen meddelade senare att de skickar tillbaka sina exemplar till Norge, som de ansåg var en gåva. Fast bara så länge de slipper betala frakten har det visat sig, därför är vapnen fortfarande kvar på Island i väntan på att ”någon” vill återföra dem till Norge .   

Däremot vill den isländska polisen behålla sina vapen, med svävande hänvisningar till hotet från terrorism. Jón Bjartmarz från den isländska polisen pekar ut IS – den islamska staten som ett potentiellt hot. På frågan om huruvida IS har några anhängare på Island utvecklar han:

Well, you could say that we perhaps know less than other countries, we do not have a secret service, and we do not have the manpower to seriously conduct such surveillance, but we know, of course, what is happening in the countries of Europe and our neighboring States. We simply see on the news what’s happening in Norway, and all European nations have labelled this threat as the most severe threat they face today.

Den isländska polisen som hittintils klarat sig alldeles utmärkt utan beväpning till vardags är alltså i behov av 260 stycken MP5 kulsprutepistoler – baserat på ”vad de ser på nyheterna”.  

ABE BERGGÅRDH 

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Min politiska självdeklaration

– med avseende på konflikten mellan Ryssland och Ukraina – eller snarare mellan Öst och Väst  Demonisering av kritiker i vår tid Demonisering av individer är ofta ett sätt att slippa ta en diskussion i en viktig sakfråga. Det är ingen ny metod, men den används betydligt mer idag än tidigare. Den första frågan är […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Anmälan av ett program i serien Radiokorrespondenterna Ryssland och programserien i sin helhet för brott mot kravet på opartiskhet

Inledning Det näst senaste programmet är ett av många exempel på bristande opartiskhet i Sveriges Radio om Ryssland och kriget i Ukraina. Rubriken är ”Därför har Putin kört fast i östra Ukraina”. Längre ner behandlas några aspekter på programserien baserat på de senaste 20 inslagen.[i] Programledaren Fredrik Wadström och de tre som intervjuats har i […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer