Första maj i Stockholm

I Stockholm firades första maj traditionsenligt, med start på La Mano. Efter att hela vänstern och arbetarrörelsen visade sin enighet gick demonsranterna till de olika tågen.

Vänsterpartiet drog som vanligt den största folksamlingen. Svårt att uppskatta som vanligt, men Medborgarplatsen var relativt välfylld. Inte riktigt samma tryck som förra året, då ”supervalåret” lockade ut väldigt många demonstranter, men mycket bra stämning. Att vänsterns tåg skulle ha en medelklassprägel, till skillnad från det proletära socialdemokratiska tåget (vilket framförts i SvD), var inget som undertecknad kunde sluta sig till. Samlingen hade en folklig och multikulturell prägel, och vänsterns fackliga föreningar (Handelsvänstern, Postvänstern m.fl.) gick i täten för tåget.

I Rött Forums block, vars tema var solidariteten med det grekiska folket mot EU:s nedskärningspolitik, slöt många upp, vilket var glädjande för alla krafter som vill se mer vänsterenhet på radikal grund. Vid avslutningen var riksdagsledamoten Rosana Dinamarca bejublad huvudtalare.

Även SAC:s tåg drog enligt folk som var på plats en hel del folk till plattan.

Socialdemokraternas tåg var dock en besvikelse. Uppskattningsvis bara lite drygt hälften av förra årets antal slöt upp. 

Länge leve första maj! Länge leve socialismen!

GUNNAR WESTIN

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nej till ökat samarbete med Nato – Satsa på FRED

Detta är en version av det tal jag höll på Mynttorget och Sergels Torg 15/12 2020. Först publicerat 2020-12-19. Foto: Jan Strömdahl. Riksdagsmajoriteten har fattat ett mycket farligt försvarspolitiskt beslut. Risken för krig ökar och risken att Sverige blir indraget i kommande konfrontationer mellan stormakterna ökar. Försvarsanslaget ökar med 44 procent mellan 2019 och 2025 […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer