Mursi dömd till döden utan nämnvärda protester

Egyptens störtade ex-president Muhammad Mursi har dömts till döden. Officiellt gäller domen hans roll i ett fängelseuppror 2011 under protesterna mot väststödda diktatorn Hosni Mubarak.

Dödsdomen meddelades av egyptisk domstol på lördagsförmiddagen.

Muhammad Mursi från Muslimska Brödrarskapet blev den första fritt valda presidenten i Egypten efter väststödda Hosni Mubaraks tre decennier långa diktatur.

Mursi störtades av militären i juli 2013 efter att ha förordnat sig själv större makt och stora gatuprotester utbrutit. Abdul Fatah al-Sisi installerades istället med en mycket hård repression där Muslimska Brödrarskapet förbjöds, minst 1 300 personer dödades av säkerhetsstyrkor och tusentals fängslades, även sekulära oppositionella. Militärkuppen välkomnades av många av västvärldens ledare och protesterna mot repressionen uteblev. Dåvarande utrikesminister Carl Bildt gick som vanligt i USA:s koppel och vägrade liksom Obama-administrationen att benämna det som en militärkupp.

Den politiske analytikern och Mellanösternexperten Hamdi Hassan säger till SvD att han inte tror att domen kommer att väcka några stora reaktioner i sig:

– Det finns en stor likgiltighet när det gäller behandlingen av det Muslimska Brödraskapet helt enkelt, säger han, och menar samtidigt att folkets förtroende för domstolsväsendet är kört i botten.

Utöver Mursi dömdes även över 100 andra personer till döden. USA har i ett uttalande gjort en lam protest mot detta som av allt att döma inte kommer backas upp med ord. Slutlig dom kommer 2 juni.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Min politiska självdeklaration

– med avseende på konflikten mellan Ryssland och Ukraina – eller snarare mellan Öst och Väst  Demonisering av kritiker i vår tid Demonisering av individer är ofta ett sätt att slippa ta en diskussion i en viktig sakfråga. Det är ingen ny metod, men den används betydligt mer idag än tidigare. Den första frågan är […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Anmälan av ett program i serien Radiokorrespondenterna Ryssland och programserien i sin helhet för brott mot kravet på opartiskhet

Inledning Det näst senaste programmet är ett av många exempel på bristande opartiskhet i Sveriges Radio om Ryssland och kriget i Ukraina. Rubriken är ”Därför har Putin kört fast i östra Ukraina”. Längre ner behandlas några aspekter på programserien baserat på de senaste 20 inslagen.[i] Programledaren Fredrik Wadström och de tre som intervjuats har i […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer