Tunga ekonomer: skrota överskottsmålet och investera

De två tunga nationalekonomiprofessorna Pontus Braunerhjelm och Johan Eklund vill skrota överskottsmålet och öka de offentliga investeringarna. Därför vill de införa en lånefinansierad kaptialbudget och en driftsbudget, skriver de i en debattartikel i Dagens Industri.

Allt fler ekonomer – även från höger – ser nödvändigheten att öka de offentliga investeringarna. I tider av deflation och låg tillväxt framstår överskottsmålet som allt mer absurt. Pontus Braunerhjelm är forskningsledare vid Entreprenörskapsforum och professor i nationalekonomi, och Johan Eklund är vd vid Entreprenörskapsforum och professor i nationalekonomi. De vill ersätta överskottsmålet med ett balansmål och skriver så här:

”Uppskattningar av underhållsbehovet av den svenska infrastrukturen varierar mellan 30 och 300 miljarder kronor – ingen vet exakt men helt klart är att det handlar om mycket stora belopp.

På sikt riskerar detta att kraftigt hämma framtida generationers välfärd. Frågan är vem som kan axla rollen som ”framtidens” och framtida generationers lobbyist när man inte skiljer på kostnader för investeringar respektive löpande offentliga utgifter?”

Vidare vill de att kapitalbudgeten kompletteras med tydliga riktlinjer för maximal skuldsättning i förhållande till BNP och att staten över en konjunkturcykel enbart får ta upp lån avsedda för investeringar.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer