Tunga ekonomer: skrota överskottsmålet och investera

De två tunga nationalekonomiprofessorna Pontus Braunerhjelm och Johan Eklund vill skrota överskottsmålet och öka de offentliga investeringarna. Därför vill de införa en lånefinansierad kaptialbudget och en driftsbudget, skriver de i en debattartikel i Dagens Industri.

Allt fler ekonomer – även från höger – ser nödvändigheten att öka de offentliga investeringarna. I tider av deflation och låg tillväxt framstår överskottsmålet som allt mer absurt. Pontus Braunerhjelm är forskningsledare vid Entreprenörskapsforum och professor i nationalekonomi, och Johan Eklund är vd vid Entreprenörskapsforum och professor i nationalekonomi. De vill ersätta överskottsmålet med ett balansmål och skriver så här:

”Uppskattningar av underhållsbehovet av den svenska infrastrukturen varierar mellan 30 och 300 miljarder kronor – ingen vet exakt men helt klart är att det handlar om mycket stora belopp.

På sikt riskerar detta att kraftigt hämma framtida generationers välfärd. Frågan är vem som kan axla rollen som ”framtidens” och framtida generationers lobbyist när man inte skiljer på kostnader för investeringar respektive löpande offentliga utgifter?”

Vidare vill de att kapitalbudgeten kompletteras med tydliga riktlinjer för maximal skuldsättning i förhållande till BNP och att staten över en konjunkturcykel enbart får ta upp lån avsedda för investeringar.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Måtten som styr vården

”Varför gör de på det här viset? Det är ju både dyrt och dåligt?” Så tänkte jag många gånger då jag intervjuat patienter med Hortons huvudvärk om deras väg till vård och var de fastnat i sitt vårdsökande. För patienter (och andra för den delen) finns nu en guide till vården för just Hortons huvudvärk (pdf), men […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer