Tsipras nedskärningar har splittrat Syriza

25 parlamentsledamöter från Syriza meddelade igår att de bildar ett nytt parti, Laïkí Enótita, Folkets enhet för att fortsätta kampen mot nedskärningspolitiken. Beskedet kommer efter att premiärminister Alexis Tsipras på torsdagskvällen utlyste nyval.

Majoriteten av parlamentsledamöterna i ”Folkets enhet” kommer från Vänsterplattformen, men även några andra namn har tillkommit. Totalt står 13 organisationer bakom partiet. Med 25 ledamöter är man tredje största parti i parlamentet och kommer därför ta nynazistiska Gyllene Grynings plats när det gäller att i nästa vecka försöka bilda en ny regering. De tre dagarna man har till förfogande vill de använda till att skapa debatt om nedskärningarna, och mobilisera mot dem.

Syriza har varit splittrat i frågan om förhållningssätt gentemot EU-trojkans krav på nedskärningar. Tsipras har under förhandlingarna med eurogruppen inte velat utveckla någon back-up plan eftersom han till varje pris vill undvika en konfrontation, toppkört partiet och satt interndemokratin ur spel. Partistyrelsen sammankallades inte mellan maj och till slutet av juli. Men en majoritet av partistyrelsens ledamöter har ändå fördömt uppgörelsen med trojkan.

Efter nej-sidans seger i folkomröstningen om nedskärningarna 5 juli, ville Tsipras ändå till varje pris undvika konfrontation. Bara fyra dagar senare föreslog Tsipras därför att parlamentet skulle godkänna ännu hårdare åtstramningar än de folket avvisat. En stor del av Syriza’s ledamöter vägrade och röstade mot, men åtstramningspaketet gick ändå igenom med röster från Ny Demokrati, Potami och Pasok. Därigenom var splittringen ett faktum.

Syriza har tidigare beslutat att genomföra en partikongress i september. Då skulle en större del av medlemmarna få säga sitt om politiken. Alexis Tsipras stod då för ståndpunkten att regeringen inte skulle avgå, men avgår nu får att utlösa nyval innan partikongressen. Det är svårt att se som annat än att hans falang inte vågade riskera att förlora kontrollen över det egna partiet. I detta läge har anti-åtstramningsfalangen inom Syriza två möjligheter: stanna inom partiet och lämna walk over i valet, eller bilda ett nytt parti. I en situation där de enda partierna mot åtstramning annars skulle bli KKE och nynazistiska Gyllene Gryning har man valt att bilda ett nytt parti och försök bli folkets röst mot nedskärningarna.

Många nedskärningsmotståndare inom Syriza kommer dock stanna kvar inom partiet. Hos många finns en rädsla att bidra till splittring och vissa ser Vänsterplattformen som för abstrakt dogmatiska. Det nya partiet ”Folklig enhet” går nu till val på ett radikalt program: En brytning med nedskärningarna och ”överenskommelsen” med eurogruppen och ECB, förkastande av all privatisering, nationalisering av strategiska sektorer av ekonomin med start av bankväsendet, avskrivning av den största delen av grekiska skulden, och andra åtgärder som de menar svänger maktbalansen i samhället till förmån för arbetarklassen. De är också tydliga med att detta inte kan uppnås inom eurozonen.

Chansen för det nya partiet att nå makten vid detta val är små, även om det grekiska politiska systemet genomgått snabba omsvängningar under krisåren. För att få riktig trovärdighet och tyngd skulle de behöva förstärkning av några kända personligheter. Så här långt förväntas det att kompositören Mikis Theodorakis, liksom 93-årige europaparlamentariken och nationalhjälten Manolis Glezos kommer ansluta. För att få med sig det mesta av partiet skulle ”Folklig enhet” också behöva riktigt tunga namn som borttvingade finansministern Yanis Varoufakis, och parlamentets talman Zoi Konstantopoulou.

Inga opinionsundersökningar har genomförts efter splittringen, de senaste är från juli där Syriza har en stor ledning på 41-42% mot närmast utmanaren Ny Demokrati på 21-23%. Tidigare erfarenhet från när Ny Demokrati och Pasok gått till val på att stoppa åtstramningspolitiken, sedan genomfört nedskärningar och splittrats, visar på att de partier som brytit sig ut – ANEL respektive Dimar – kan ta en ansenlig andel av partiets röster med sig.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer