Regeringen satsar tio miljarder – och aviserar ”utgiftsminskningar”

Regeringen presenterar idag en jobbsatsning på tio miljarder kronor som tillsammans med investeringar i skola och klimatomställning ska säkra Sveriges långsiktiga konkurrenskraft, skriver Magdalena Andersson (S) och Per Bolund (MP) på DN Debatt. Samtidigt aviseras också ”utgiftsminskningar”.

Jobbpaketet på cirka tio miljarder kronor per år kommer innebära investeringar i bostäder och infrastruktur och ”en aktiv näringspolitik” som enligt regeringen leder till fler jobb i hela landet, fler innovativa och växande företag, minskade klimatustsläpp och stärkt svensk export.

Regeringens budgetförslag, som förhandlas med Vänsterpartiet, kommer att presenteras om ett par veckor. Andersson och Bolund menar att det finansiella läget är tufft efter förra regeringens ofinansierade reformer.

”För att få plus och minus att gå ihop krävs nu både inkomstförstärkningar och utgiftsminskningar. Detta innebär flera tuffa prioriteringar och obekväma beslut, men det är så man tar ansvar. Steg för steg ska underskotten minska.”

Detta låter ärligt talat inte särskilt hoppingivande. I ett läge där Sverige har negativ reporänta och deflationsproblem samtidigt som samhällsbehoven är så uppenbara för medborgarna behövs stora satsningar för att komma till rätta med stressen på arbetsplatserna, underbemanningen inom vården, den utbredda psykiska ohälsan bland unga, det enormt eftersatta järnvägsunderhållet och den akuta bostadsbristen med skyhöga bostadspriser och belåning för hushållen som resultat.

Under alliansens föll BNP per capita mellan åren 2007 och 2014. Och alliansen finansierade i verkligheten inte alls sina budgetar ”krona för krona” i enlighet med retoriken. Men Sveriges statsfinanser är trots Alliansens år vid makten, fortfarande mycket starka med finansiellt nettoförmögenhet i kassakistan på 811 miljarder kronor, 20,8 procent av BNP och en finansiell bruttoskuld på låga 44 procent av BNP.

LO:s krav på lånefinansierade investeringar på 70 miljarder kronor per år är därför fullt realistiska och skulle göra Sverige till ett mycket bättre land. Folk skulle få det märkbart bättre. Regeringens satsningar på jobb och bostäder ser ut att vara steg framåt jämfört med högerns politik. Men i den historiska brytningstid vi nu lever i behövs betydligt större satsningar.


Rapporten En totalrenovering av Sverige förespråkar satsningar på cirka 120 miljarder kronor per år i 20 år.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer