Demonstration i Stockholm: Solidaritet med HDP

Hundratals människor samlades idag i Stockholm utanför ABF-huset för att uttrycka sin ilska över det fasansfulla terrordådet mot fackföreningarnas och vänsterns fredsdemonstration i Ankara i lördags. Stämningen var laddad, och engagemanget gick inte att ta miste på.

Majoriteten av deltagarna utgjordes av svenskkurder, men där fanns också många andra på plats för att visa solidaritet. Slagord som ”HDP – Solidaritet” och ”Stoppa den turkiska fascismen” ekade mellan husväggarna på Sveavägen när demonstrationen tog sig fram mot Sergels torg.

Väl framme vid slutmålet hölls flera tal. Ansvaret lades av flera talare på den turkiska AKP-regeringen, som obeaktat skuldfrågan i lördagens attentat på senare tid kraftigt ökat den statliga repressionen mot kurderna.

Att Erdogan understödjer och ser mellan fingrarna med fascistisk terror som riktas mot de prokurdiska och demokratiska krafterna kan förstås mot bakgrund av att HDP utgör ett verkligt politiskt hot mot hans regering. HDP:s valframgång i juni betydde ett verkligt bakslag för Erdogans planer på att tillförskansa sig större maktbefogenheter. Ett hot mot Erdogan utgör också de stora mobiliseringar som äger rum, likt lördagens massprotest i Ankara. Demonstrationen, som arrangerades av flera fackföreningsfederationer, riktades mot Erdogans och den turkiska statens upptrappade krig mot kurderna.

Oavsett vilken grupp som ligger bakom attacken kommer Erdogan att försöka använda bombdådet för att skuldbelägga och marginalisera HDP, och på så sätt försöka så split mellan kurder, andra befolkningsgrupper och turkar. Imorgon svarar de progressiva turkiska fackföreningarna med generalstrejk. Att solidarisera sig med denna kamp borde vara en självklarhet för arbetarrörelsen och de demokratiska krafterna i alla länder.

GUNNAR WESTIN

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för USA:s påverkan på svensk debatt

Atlantic Council – en trojansk häst i Sverige? Den politiska debatten i Sverige har polariserats under det senaste decenniet. Det mediala landskapet domineras av ett fåtal stora ägare och tidningarna har övervägande borgerlig profil. De avvikande rösterna är i stort sett bara små uppstickare. Inom området utrikes- och försvarspolitik finns en tydlig dominans för en […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

MSB om den påstådda påverkan från Ryssland

Debatt 2019-02-12 Om hur svagt underlag det verkar finnas i en så viktig fråga Här på Synapze har vi haft anledning att publicera artiklar om hur politiker, myndigheter och svensk press överdriver hot från Ryssland och om diverse påståenden om ryska påverkansoperationer riktade mot Sverige. (här, här o här) Jag har haft svårt att se något sakligt grundat […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer