Demonstration i Stockholm: Solidaritet med HDP

Hundratals människor samlades idag i Stockholm utanför ABF-huset för att uttrycka sin ilska över det fasansfulla terrordådet mot fackföreningarnas och vänsterns fredsdemonstration i Ankara i lördags. Stämningen var laddad, och engagemanget gick inte att ta miste på.

Majoriteten av deltagarna utgjordes av svenskkurder, men där fanns också många andra på plats för att visa solidaritet. Slagord som ”HDP – Solidaritet” och ”Stoppa den turkiska fascismen” ekade mellan husväggarna på Sveavägen när demonstrationen tog sig fram mot Sergels torg.

Väl framme vid slutmålet hölls flera tal. Ansvaret lades av flera talare på den turkiska AKP-regeringen, som obeaktat skuldfrågan i lördagens attentat på senare tid kraftigt ökat den statliga repressionen mot kurderna.

Att Erdogan understödjer och ser mellan fingrarna med fascistisk terror som riktas mot de prokurdiska och demokratiska krafterna kan förstås mot bakgrund av att HDP utgör ett verkligt politiskt hot mot hans regering. HDP:s valframgång i juni betydde ett verkligt bakslag för Erdogans planer på att tillförskansa sig större maktbefogenheter. Ett hot mot Erdogan utgör också de stora mobiliseringar som äger rum, likt lördagens massprotest i Ankara. Demonstrationen, som arrangerades av flera fackföreningsfederationer, riktades mot Erdogans och den turkiska statens upptrappade krig mot kurderna.

Oavsett vilken grupp som ligger bakom attacken kommer Erdogan att försöka använda bombdådet för att skuldbelägga och marginalisera HDP, och på så sätt försöka så split mellan kurder, andra befolkningsgrupper och turkar. Imorgon svarar de progressiva turkiska fackföreningarna med generalstrejk. Att solidarisera sig med denna kamp borde vara en självklarhet för arbetarrörelsen och de demokratiska krafterna i alla länder.

GUNNAR WESTIN

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nej till ökat samarbete med Nato – Satsa på FRED

Detta är en version av det tal jag höll på Mynttorget och Sergels Torg 15/12 2020. Först publicerat 2020-12-19. Foto: Jan Strömdahl. Riksdagsmajoriteten har fattat ett mycket farligt försvarspolitiskt beslut. Risken för krig ökar och risken att Sverige blir indraget i kommande konfrontationer mellan stormakterna ökar. Försvarsanslaget ökar med 44 procent mellan 2019 och 2025 […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer