Webbpaneler värdelösa efter partiledardebatten

Synapze har tidigare visat att webbpaneler inte är samma sak som riktiga opinionsundersökningar och specifikt belyst fallet Yougov – en artikel som delats över 7 000 gånger på Facebook. Efter söndagens partiledardebatt kan vi återigen bevittna vitt skilda resultat i olika mätningar.

Gammelmedias intresse att tala meta-politik är omvittnad. Efter partiledardebatter talas det idag ofta mer om HUR saker sas, om partiledaren ”var bra” (en bedömning av den retoriska prestationen) än om VAD som sas, det vill säga det politiska innehållet. Webbpanelerna har växt upp som svampar eftersom det är ett billigt sätt för media i kris att göra ”nyheter”.

Ebba Bush Thor och Jimmie Åkesson vann respektive kom trea i Aftonbladets webbpanel, medan de enligt Expressen/Demoskops ”snabbmätning” kom på fjärde respektive sjätte plats.

Det är inte förvånande att just dessa två figurer ligger högre i webbpaneler som Aftonbladets då Sverigedemokraterna under en längre tid varit kraftigt övervärderade i webbpaneler vilket tyder på att de medvetet satsat på att rekrytera likasinnade. Att även Ebba Bush Thors budskap nu går hem i dessa kretsar är ingen större skräll.

Så länge gammelmedia fortsätter rapportera från webbpaneler är dessa ett marknadsföringsverktyg för politiska partier. Höga siffror ger positiv uppmärksamhet. Kanske är det dags att vänstern också börjar mobilisera till dessa paneler. Men den största utmaningen är att föra politiken tillbaka tillbaka till agendan och visa på skillnaderna mellan vänster och höger.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för USA:s påverkan på svensk debatt

Atlantic Council – en trojansk häst i Sverige? Den politiska debatten i Sverige har polariserats under det senaste decenniet. Det mediala landskapet domineras av ett fåtal stora ägare och tidningarna har övervägande borgerlig profil. De avvikande rösterna är i stort sett bara små uppstickare. Inom området utrikes- och försvarspolitik finns en tydlig dominans för en […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

MSB om den påstådda påverkan från Ryssland

Debatt 2019-02-12 Om hur svagt underlag det verkar finnas i en så viktig fråga Här på Synapze har vi haft anledning att publicera artiklar om hur politiker, myndigheter och svensk press överdriver hot från Ryssland och om diverse påståenden om ryska påverkansoperationer riktade mot Sverige. (här, här o här) Jag har haft svårt att se något sakligt grundat […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer