LO-samordning och låglönesatsning på kvinnor uteblir

LO har misslyckats med att komma överens om samordning i avtalsrörelsen efter oenighet om lönesatsning på kvinnodominerade yrken. Alla fackförbund får nu driva sina avtalsförhandlingar själva i nästa års avtalsrörelse då tre miljoner löntagares löner ska förhandlas.

– Det är dåligt gjort av oss att inte komma överens. Jag blir sällan deprimerad, men nu blir jag det, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande till tidningen Arbetet.

LO-förbunden kommer nu att förhandla själva i avtalsrörelsen. Styrelsen misslyckades med att komma överens om en lönesatsning på kvinnodominerade yrken som haft lägre löner.
– Det var ett helt paket – värdediskriminering, reallöneökningar, låglönesatsning och avtalens lägsta löner – som vi inte var eniga kring, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal till Arbetet.

Från arbetsköparna finns nu oro för ökad konfliktrisk.

– Det är olyckligt att LO-samordningen inte lyckats hålla ihop. Vi hoppas att beskedet idag inte leder till ökad konfliktrisk. Det vore mycket oroväckande säger Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd, Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande, rapporterar Arbetet.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för USA:s påverkan på svensk debatt

Atlantic Council – en trojansk häst i Sverige? Den politiska debatten i Sverige har polariserats under det senaste decenniet. Det mediala landskapet domineras av ett fåtal stora ägare och tidningarna har övervägande borgerlig profil. De avvikande rösterna är i stort sett bara små uppstickare. Inom området utrikes- och försvarspolitik finns en tydlig dominans för en […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

MSB om den påstådda påverkan från Ryssland

Debatt 2019-02-12 Om hur svagt underlag det verkar finnas i en så viktig fråga Här på Synapze har vi haft anledning att publicera artiklar om hur politiker, myndigheter och svensk press överdriver hot från Ryssland och om diverse påståenden om ryska påverkansoperationer riktade mot Sverige. (här, här o här) Jag har haft svårt att se något sakligt grundat […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer