LO-samordning och låglönesatsning på kvinnor uteblir

LO har misslyckats med att komma överens om samordning i avtalsrörelsen efter oenighet om lönesatsning på kvinnodominerade yrken. Alla fackförbund får nu driva sina avtalsförhandlingar själva i nästa års avtalsrörelse då tre miljoner löntagares löner ska förhandlas.

– Det är dåligt gjort av oss att inte komma överens. Jag blir sällan deprimerad, men nu blir jag det, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande till tidningen Arbetet.

LO-förbunden kommer nu att förhandla själva i avtalsrörelsen. Styrelsen misslyckades med att komma överens om en lönesatsning på kvinnodominerade yrken som haft lägre löner.
– Det var ett helt paket – värdediskriminering, reallöneökningar, låglönesatsning och avtalens lägsta löner – som vi inte var eniga kring, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal till Arbetet.

Från arbetsköparna finns nu oro för ökad konfliktrisk.

– Det är olyckligt att LO-samordningen inte lyckats hålla ihop. Vi hoppas att beskedet idag inte leder till ökad konfliktrisk. Det vore mycket oroväckande säger Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd, Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande, rapporterar Arbetet.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer