LO-samordning och låglönesatsning på kvinnor uteblir

LO har misslyckats med att komma överens om samordning i avtalsrörelsen efter oenighet om lönesatsning på kvinnodominerade yrken. Alla fackförbund får nu driva sina avtalsförhandlingar själva i nästa års avtalsrörelse då tre miljoner löntagares löner ska förhandlas.

– Det är dåligt gjort av oss att inte komma överens. Jag blir sällan deprimerad, men nu blir jag det, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande till tidningen Arbetet.

LO-förbunden kommer nu att förhandla själva i avtalsrörelsen. Styrelsen misslyckades med att komma överens om en lönesatsning på kvinnodominerade yrken som haft lägre löner.
– Det var ett helt paket – värdediskriminering, reallöneökningar, låglönesatsning och avtalens lägsta löner – som vi inte var eniga kring, säger Annelie Nordström, ordförande för Kommunal till Arbetet.

Från arbetsköparna finns nu oro för ökad konfliktrisk.

– Det är olyckligt att LO-samordningen inte lyckats hålla ihop. Vi hoppas att beskedet idag inte leder till ökad konfliktrisk. Det vore mycket oroväckande säger Mats Åkerlind, förhandlingschef och vice vd, Sveriges Byggindustrier i ett pressmeddelande, rapporterar Arbetet.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nej till ökat samarbete med Nato – Satsa på FRED

Detta är en version av det tal jag höll på Mynttorget och Sergels Torg 15/12 2020. Först publicerat 2020-12-19. Foto: Jan Strömdahl. Riksdagsmajoriteten har fattat ett mycket farligt försvarspolitiskt beslut. Risken för krig ökar och risken att Sverige blir indraget i kommande konfrontationer mellan stormakterna ökar. Försvarsanslaget ökar med 44 procent mellan 2019 och 2025 […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer