Moderaterna utnyttjar flyktingarna för att sätta press på löner

Moderaterna utnyttjar flyktingarna för att driva igenom sin politik bakvägen och sätta press nedåt på löner och arbetsvillkor. Det menar Nooshi Dadgostar , bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet och partiets representant vid förhandlingarna om flyktinguppgörelsen, och Ali Esbati , arbetsmarknadspolitisk talesperson.

– Förslaget om Tillfälliga uppehållstillstånd (TUT) innebär att många människor i Sverige kommer att vara extremt beroende av sin arbetsgivare. Otryggheten byggs in i systemet. Människor kommer i desperation att tvingas konkurrera med löner och villkor bara för att få stanna, skriver Dadgostar och Esbati på Aftonbladet Debatt.

Politiken Moderaterna har drivit igenom och regeringen gått med på kommer att sätta press nedåt på löner och arbetsvillkor, enligt debattörerna.

– När de som jobbar inte längre kan hålla samman och ställa gemensamma krav öppnar vi ytterligare upp för en arbetsmarknad där många kommer att utnyttjas, fusk och avtalslöshet blir vardag och lönenivåer kan inte upprätthållas.

Detta förstärks ytterligare av att de så kallade YA-jobben (yrkesintroduktionsanställningar) också kan omfatta företag utan kollektivavtal. YA-jobben var från början tänkta att innebära en enklare övergång från skola till arbetsliv genom ett avtal mellan fack och arbetsköpare, samt statligt stöd.

– Nu öppnas det i praktiken upp för att staten kopplar bort facket och subventionerar lönedumpning, skriver Dadgostar och Esbati.

Moderaterna har också pressat på för att i samband med flyktinguppgörelsen driva igenom andra delar av sin politik, som att ännu mer av våra gemensamma resurser ska gå till RUT-tjänster hos de välbeställda. Pengarna borde istället användas för riktade insatser för kommunerna, menar Dadgostar och Esbati.

Vänsterpartiet vill istället rikta insatser för att stödja kommunerna för att snabbt få in människor i jobb och utbildning, samt stora satsningar på bostadsbyggande, liksom att ta krafttag mot överpriserna och resursslöseriet i asylboendebranschen.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer