Moderaterna utnyttjar flyktingarna för att sätta press på löner

Moderaterna utnyttjar flyktingarna för att driva igenom sin politik bakvägen och sätta press nedåt på löner och arbetsvillkor. Det menar Nooshi Dadgostar , bostadspolitisk talesperson för Vänsterpartiet och partiets representant vid förhandlingarna om flyktinguppgörelsen, och Ali Esbati , arbetsmarknadspolitisk talesperson.

– Förslaget om Tillfälliga uppehållstillstånd (TUT) innebär att många människor i Sverige kommer att vara extremt beroende av sin arbetsgivare. Otryggheten byggs in i systemet. Människor kommer i desperation att tvingas konkurrera med löner och villkor bara för att få stanna, skriver Dadgostar och Esbati på Aftonbladet Debatt.

Politiken Moderaterna har drivit igenom och regeringen gått med på kommer att sätta press nedåt på löner och arbetsvillkor, enligt debattörerna.

– När de som jobbar inte längre kan hålla samman och ställa gemensamma krav öppnar vi ytterligare upp för en arbetsmarknad där många kommer att utnyttjas, fusk och avtalslöshet blir vardag och lönenivåer kan inte upprätthållas.

Detta förstärks ytterligare av att de så kallade YA-jobben (yrkesintroduktionsanställningar) också kan omfatta företag utan kollektivavtal. YA-jobben var från början tänkta att innebära en enklare övergång från skola till arbetsliv genom ett avtal mellan fack och arbetsköpare, samt statligt stöd.

– Nu öppnas det i praktiken upp för att staten kopplar bort facket och subventionerar lönedumpning, skriver Dadgostar och Esbati.

Moderaterna har också pressat på för att i samband med flyktinguppgörelsen driva igenom andra delar av sin politik, som att ännu mer av våra gemensamma resurser ska gå till RUT-tjänster hos de välbeställda. Pengarna borde istället användas för riktade insatser för kommunerna, menar Dadgostar och Esbati.

Vänsterpartiet vill istället rikta insatser för att stödja kommunerna för att snabbt få in människor i jobb och utbildning, samt stora satsningar på bostadsbyggande, liksom att ta krafttag mot överpriserna och resursslöseriet i asylboendebranschen.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för USA:s påverkan på svensk debatt

Atlantic Council – en trojansk häst i Sverige? Den politiska debatten i Sverige har polariserats under det senaste decenniet. Det mediala landskapet domineras av ett fåtal stora ägare och tidningarna har övervägande borgerlig profil. De avvikande rösterna är i stort sett bara små uppstickare. Inom området utrikes- och försvarspolitik finns en tydlig dominans för en […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

MSB om den påstådda påverkan från Ryssland

Debatt 2019-02-12 Om hur svagt underlag det verkar finnas i en så viktig fråga Här på Synapze har vi haft anledning att publicera artiklar om hur politiker, myndigheter och svensk press överdriver hot från Ryssland och om diverse påståenden om ryska påverkansoperationer riktade mot Sverige. (här, här o här) Jag har haft svårt att se något sakligt grundat […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer