LO: Flyktingmottagandet stimulerar ekonomin

I torsdags släppte LO sin rapport Ekonomiska utsikter hösten 2015. Rapporten spår återhämtad ekonomi och tillväxt på 3 procent per år fram till 2017. Flyktingmottagandet väntas påverka ekonomin positivt på kort sikt, men skapar utmaningar på längre sikt skriver LO-ekonomerna.

Arbetslösheten har minskat snabbt under det senaste halvåret men är fortfarande över 7 procent (vilket motsvarar cirka 350 000 personer). LO-ekonomerna gör bedömningen att arbetslösheten kommer fortsätta minska de närmaste åren, men i långsam takt. Bakom ekonomiska återhämtningen ligger svensk export som växer snabbt när konjunkturen i Europa förbättras. Samtidigt växer den inhemska efterfrågan.

Det kraftigt ökade flyktingmottagandet stimulerar på kort sikt ekonomin eftersom de ökade offentliga kostnaderna i huvudsak finansieras med lån och biståndsmedel.

Kostnaderna för flyktingmottagandet bör finansieras fullt ut av staten och inte genom besparingar på välfärden eller genom skattehöjningar, då kostnaderna är resultatet av ett nationellt åtagande och är tillfälliga i sin karaktär.

På sikt är den stora utmaningen att få de nyanlända i arbete, menar LO-ekonomerna som avvisar sänkta lägstalöner och fler ”enkla” jobb. Vägen framåt är istället att ta tillvara, och uppgradera, kompetensen hos de som nu flyr till Sverige. Stöd för etablering bör handla om utbildningsinsatser, subventionerad sysselsättning och intensifierad förmedlingsverksamhet, menar rapporten.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer