Sitt inte hemma deppa – ut och organisera

Idag, 19 november 2015, är det på dagen 100 år sedan gävlefödde fackföreningsmannen och protestsångaren Joe Hill avrättades av myndigheterna i Salt Lake City i USA. Hans sista ord innan arkebuserades ekar lika aktuella än idag: ”Sörj inte, organisera er”. Det är dags att sluta sitta hemma och förfasa sig över tillståndet i landet och världen – det är dags att organisera.

Joe Hill föddes i Gävle 1879 som Joel Hägglund. Hans pappa dog i en arbetsplatsolycka när Joel var åtta år och han tvingades själv börja arbeta för att försörja familjen. När hans mamma dog 1902 emigrerade Joel och hans bror Paul till Amerika. Joel blev medlem i den radikala fackföreningen Industrial Workers of the World. Efter att han svarlistats på grund av sitt fackliga arbete bytte han namn till Joseph Hillström, vilket sen blev Joe Hill.

Joe Hill var aktiv som agitator i olika strejker och arbetsplatskamper runt om i USA, men var också en mycket populär protestsångare. Engagemanget sågs inte med blida ögon av myndigheterna och 1914 blev han anklagad för att ha mördat en butiksägare och dennes son i Salt Lake City. Allt tyder på att anklagelserna var falska med motivet att sätta dit honom för hans politiska engagemang.

Trots avsaknad av bevis så dömdes Joe Hill till döden. Den 19 november 1915 avrättades han av en exekutionspatrull på fem man. Tre av dess skott träffade i hjärtat. Joe Hills sista ord innan han arkebuserades var ”Sörj inte, organisera er!”. Orden ekar än idag som en ständig uppmaning till alla oss som vill ha en förändring.

För i dagens Sverige har uppskattningsvis 10 procent av den vuxna befolkningen socialistiska sympatier. I arbetsför ålder motsvarar det över 500 000 personer. Skulle vi alla ta Joe Hills uppmaning på orden, så skulle skulle siffrorna snabbt bli mycket större och vi skulle ha mer än tillräckligt med kraft att fullständigt förändra samhället. Så, sitt nu inte hemma och sörj, eller deppa, eller låt oron ta överhand – ut på gatorna, i bostadsrådet, på arbetsplatsen och organisera.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ny Ukrainapolitik – varför och varför nu?

Under drygt en vecka har flera inlägg publicerats som tyder på att västländer håller på att omvärdera sin syn på Ukrainakriget. Det gäller artiklar skrivna av personer som befinner sig i eller nära viktiga maktcentra eller har publicerats av tongivande tidningar som The Hill i Washington DC och brittiska The Guardian. Tidigare har ett antal […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Krigstidsmoralism

De som anser att Sverige inte borde skicka vapen till Ukraina eller att sanktioner skapar mer skada än de gör nytta ifrågasätts moraliskt i svensk debatt. Fördömanden av Ryssland och dess ledare Vladimir Putin ses som norm i de flesta medier. Det har tagit rent absurda uttryck som når omslaget på Kefir-paket ändras eller när […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer