Miljardöverskott för staten i november

Statens betalningar resulterade i ett överskott på 21,8 miljarder kronor i november jämfört prognosen på 14,6 miljarder kronor. Skillnaden förklaras främst av högre skatteinkomster, rapporterar Riksgälden.

I oktober var skillnaden mot budget 5 miljarder enligt Riksgälden. Hela tilläggsbudgeten på 11 miljarder för flyktingkrisen är nu därmed finansierad.

Statens skatteinkomster har varit högre än prognos två månader i rad.

Arbetslösheten har enligt Statistiska centralbyrån sjunkit med 0,8 procent sedan regeringsskiftet i september 2014 vilket innebär ungefär 40 000 jobb och högre skatteintäkter.

Samtidigt skriver Riksgälden att staten under året har gått med 34,9 miljarder i underskott fram till och med november 2015.

Den borgerliga regeringsens jobbskatteavdrag som mest gynnar de rika kostar fortfarande cirka 104 miljarder kronor per år. Överskottet i Sveriges statskassa, det finansiella nettoöverskottet, är samtidigt 811 miljarder kronor, vilket gör Sverige till ett av de länder i världen med starkast statsfinanser.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer