Rikshems ledning berikar sig på fuskrenoveringar

Rikshems ledning belönade sig med 118 miljoner kronor extra trots miljonlöner. Samtidigt tvingas hyresgästerna i Gränby i Uppsala flytta pga kraftiga hyreshöjningar – de som bor kvar får leva i fuskrenoverade lägenheter och med hyror som höjts med tusentals kronor upp till 60 procent.

– Skandal! Orättvist! Detta är en väldigt provokation mot oss som fått utstå sådana problem med vårt boende, säger Eva Byegård, numera pensionär, som flyttade in för 40 år sen, till tidningen Arbetet.

Dagens Industri avslöjade i september hur Rikshems direktörer och styrelseordförande fått 118 miljoner kronor att dela på. De hade fått köpa konvertibler i Rikshem och gjort en jättevinst på affären.

Upprördheten bland de boende i hyresföretagets fastigheter i Gränby var stor och de antog ett skarp formulerat uttalande där de kallade ledningens miljonklipp för en provokation. Dessutom har LO inflytande i Rikshem genom pensionsbolaget AMF, som äger hälften av Rikshem.

Eva Byegård bor i en trea. Hon valde det lägre alternativet för renoveringen men trots det höjs hyran med 2 000 kronor i månaden.

– Det blir kärvt. Jag får leva snålt och se hur länge det håller. Jag har trivts så bra och så kommer det här.

Hyrorna har höjts med upp till 60 procent. Hyran för en trea på 83 kvm kan ligga på 9 882 kronor i månaden i vad som åtminstone tidigare har varit ett arbetarklassområde. Efter att tre fjärdedelar av de 1 200 lägenheterna i området har renoverats klart har många tvingats flytta. De renoverade lägenheterna är dock under all kritik.

– Det har varit uruselt rakt i igenom, säger Alexander Westerberg, som flyttade in i en nyrenoverad lägenhet, till tidningen Arbetet.

Sviktande golv, dörrar som inte passar i dörrkarmar, undermåliga köksluckorna och bristande lås i portarna, bristande underarbete innan målning och tapetsering, dörrar i vitvaror som kärvar, altandörrar som hugger mot tröskeln, flammigt målade tak, endast grundmålade element, dålig passning av klinkers i badrum och mycket annat.

– Rikshems ledning borde få sparken, de borde gå ut och be alla hyresgäster om ursäkt – och vi borde få hyressänkningar, säger Alexander Westerberg.

Facebook-grupp där du kan dela dina egna erfarenheter av Rikshem

Renovräkning Rikshem

Mer läsning

Hyresgäster lämnade in protest till Rikshem

Miljonklippet upprör hyresgästerna

Riskfri investering för Rikshemsdirektörer

Sjöstedt och Dadgostar pratade renoveringar i Gränby

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer