Fiasko för Front National i andra valomgången

Franska Front National gjorde jättefiasko i andra valomgången av lokalvalen och slogs tillbaka till tredje plats trots ledning i sex av 13 regioner efter första valomgången 6 december.

Besvikelsen var gigantisk hos rasistiska Front National efter att partiet misslyckadats med att vinna ens någon av de 13 regionerna trots det gynnsamma utgångsläget.

Istället vann Nicolas Sarkozys republikaner före president Francois Hollandes ”socialister”.

Front Nationals ledare, Marine Le Pen, kunde inte dölja sin besvikelse utan skyllde på en lögnaktig kampanj från motståndarna. Själv var hon presidentkandidat i nora regionen Nord-Pas-de-Calais-Picardie, medan hennes systerdotter Marion Marechal-Le Pen var kandidat i Provence-Alpes-Cote d’Azur. Både var i ledning och hade över 40 procent av rösterna efter första valomgången 6 november men förlorade till Republikanerna sedan socialisterna dragit sig ur andra valomgången där, enligt BBC.

Marine Le Pen stannade på 42,2 procent. Men som BBC:s analytiker Hug Schofield säger, Le Pen har visserligen förlorat en jättechans att visa att partiet kan regera en region, men samtidigt behåller Front National oppositionsrollen medan arbetslösheten ökar och rädslan för terrorism sprider sig.

Frankrike och Front national visar hur allvarlig situationen i Europa är. Fascismen står vid dörren och det krävs hård kamp och stora satsningar på förbättringar för folkflertalet för att kunna mota den.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Olika sätt att rapportera om fångutväxling

Detta är en berättelse om hur svenska medier vinklar berättelser om fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina. Det kan ses som en illustration till artikeln om svenska mediers ensidiga rapportering som beskrivs i den betydligt längre Synapze-artikeln ”Inte bara SVT borde skämmas”. Den 17 oktober genomfördes ett utbyte av fångar mellan Ukraina och Ryssland. Sannamnlagt överfördes […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer