Fiasko för Front National i andra valomgången

Franska Front National gjorde jättefiasko i andra valomgången av lokalvalen och slogs tillbaka till tredje plats trots ledning i sex av 13 regioner efter första valomgången 6 december.

Besvikelsen var gigantisk hos rasistiska Front National efter att partiet misslyckadats med att vinna ens någon av de 13 regionerna trots det gynnsamma utgångsläget.

Istället vann Nicolas Sarkozys republikaner före president Francois Hollandes ”socialister”.

Front Nationals ledare, Marine Le Pen, kunde inte dölja sin besvikelse utan skyllde på en lögnaktig kampanj från motståndarna. Själv var hon presidentkandidat i nora regionen Nord-Pas-de-Calais-Picardie, medan hennes systerdotter Marion Marechal-Le Pen var kandidat i Provence-Alpes-Cote d’Azur. Både var i ledning och hade över 40 procent av rösterna efter första valomgången 6 november men förlorade till Republikanerna sedan socialisterna dragit sig ur andra valomgången där, enligt BBC.

Marine Le Pen stannade på 42,2 procent. Men som BBC:s analytiker Hug Schofield säger, Le Pen har visserligen förlorat en jättechans att visa att partiet kan regera en region, men samtidigt behåller Front National oppositionsrollen medan arbetslösheten ökar och rädslan för terrorism sprider sig.

Frankrike och Front national visar hur allvarlig situationen i Europa är. Fascismen står vid dörren och det krävs hård kamp och stora satsningar på förbättringar för folkflertalet för att kunna mota den.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer