Fiasko för Front National i andra valomgången

Franska Front National gjorde jättefiasko i andra valomgången av lokalvalen och slogs tillbaka till tredje plats trots ledning i sex av 13 regioner efter första valomgången 6 december.

Besvikelsen var gigantisk hos rasistiska Front National efter att partiet misslyckadats med att vinna ens någon av de 13 regionerna trots det gynnsamma utgångsläget.

Istället vann Nicolas Sarkozys republikaner före president Francois Hollandes ”socialister”.

Front Nationals ledare, Marine Le Pen, kunde inte dölja sin besvikelse utan skyllde på en lögnaktig kampanj från motståndarna. Själv var hon presidentkandidat i nora regionen Nord-Pas-de-Calais-Picardie, medan hennes systerdotter Marion Marechal-Le Pen var kandidat i Provence-Alpes-Cote d’Azur. Både var i ledning och hade över 40 procent av rösterna efter första valomgången 6 november men förlorade till Republikanerna sedan socialisterna dragit sig ur andra valomgången där, enligt BBC.

Marine Le Pen stannade på 42,2 procent. Men som BBC:s analytiker Hug Schofield säger, Le Pen har visserligen förlorat en jättechans att visa att partiet kan regera en region, men samtidigt behåller Front National oppositionsrollen medan arbetslösheten ökar och rädslan för terrorism sprider sig.

Frankrike och Front national visar hur allvarlig situationen i Europa är. Fascismen står vid dörren och det krävs hård kamp och stora satsningar på förbättringar för folkflertalet för att kunna mota den.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ny Ukrainapolitik – varför och varför nu?

Under drygt en vecka har flera inlägg publicerats som tyder på att västländer håller på att omvärdera sin syn på Ukrainakriget. Det gäller artiklar skrivna av personer som befinner sig i eller nära viktiga maktcentra eller har publicerats av tongivande tidningar som The Hill i Washington DC och brittiska The Guardian. Tidigare har ett antal […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Utredning om Natoanslutning ett svenskt självbedrägeri

Den rapport om säkerhetsläget som tagits fram av en parlamentarisk utredning är lika frikopplad från oberoende analys som svenska myndigheters analyser på säkerhetsområdet brukar vara. (Ett försämrat säkerhetspolitiskt läge – konsekvenser för Sverige, Ds 2022:7 (regeringen.se)) Utredningens beskrivning av säkerhetsläget var klar redan när utredningen tillsattes. Någon förutsättningslös analys var det aldrig tal om. En […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer