Podemos – Vänsterpolitik i kristid

Lagom till spanska parlamentsvalet 20 december har Celanders Förlag släppt denna 120 sidor korta reportagebok av norska journalisten Lotta Elstad. Obligatorisk läsning för alla som ännu inte är helt bekanta med Podemos.

Podemos

– Vänsterpolitik i kristid, Celanders Förlag

Lotta Elstad

Podemos lanserades i januari 2014 och gjorde snabbt succé på ett sätt som skakade Spaniens politiska etablissemang. I Europaparlamentsvalet fyra månader efter starten fick partiet 8 procent av rösterna och 5 mandat. I november samma år hade partiet 250 000 medlemmar och var enligt opinionsundersökningar Spaniens största parti med 27,7 procent av väljarnas stöd.

Spanien har sedan 2009 plågats svårt av kapitalismens kris som drabbade landet med förödande kraft då spekulationsbubblan på bostäder sprack året efter finanskrisen i USA. Socialdemokraterna i PSOE tvingades till lån från EU och de offentliga utgifterna skars ner med brutala 8 procent – med ännu djupare kris som följd. När arbetslösheten var som högst 2013 nådde den 26 procent av arbetskraften.

Elstad berättar ganska lite om själva krisen, utan målar istället med breda penslar upp bilden hur Podemos byggdes och visar vad som är så speciellt med partiet. Boken är en pedagogisk och bra introduktion till Podemos och läget i Spanien. Vi får läsa om hur Podemos grundades som en slags förlängning på den mäktiga 15 maj-rörelsen som tog sin början 2011 med en våg av massiva demonstrationer och självständig organisering. När rörelsen mattades av 2013 blev behovet av politisk rörelse stort.

Det som utmärker Podemos är framför allt den utpräglade vänsterpopulismen. Både förgrundsfiguren Pablo Iglesias, generalsekreterare, och tidigare nyckelpersonen Juan Carlos Monedero har varit rådgivare till Chavez-regeringen. Partisekreteraren Iñigo Errejon har också starka band till landet och har spenderat flera år i Latinamerika för att studera sociala rörelser. Errejon är dessutom starkt påverkat av argentinska ideologen Ernesto Laclau som menar att vänstern för att ha någon chans måste ändra vokabulären och bredda sin bas. I Podemos språkbruk talas det om ”den sociala majoriteten”, ”folket” ställs mot den korrumperade politikereliten,”kasten”, demokrati mot oligarki.

Samtidigt får vi berättelsen om hur Pablo Iglesias gick från att vara anställd professor i statsvetenskap på Complutenseuniversitetet i Madrid, till att ha sitt egna tv-program, La Tuerka, och sedan vidare som debattör i privata nationella TV-kanaler för att 2013 vara ett mediefenomen. Vi får också inblick i Podemos användande av Internetforum, ”Plaza Podemos” på Reddit, och onlinelösningar för direktval, inspirerade av Europas Piratpartier, där alla medlemmar till exempel kunde rösta fram kandidater till Europaparlamentsvalet över Internet och vid kongressen i Vistalegre och så vidare.

Vi får också läsa om korruptionshärvorna i Bankia och Bãrcenas. Liksom om motståndarnas motangrepp på Podemos i form av uppbyggda drev mot Juan Carlos Monedero för att han fakturerat Venezuelas regering för rådgivnng genom sin firma och Iñigo Errejon för att ha haft kvar sin anställning på universitetet samtidigt som han jobbat för Podemos. Anklagelser där inga fel tycks ha begått av de jagade.

Elstad ser fem huvudanledningar till Podemos framgång; språket, ledaren, TV, cirklarna och 15 majrörelsen. Jag tror det är en korrekt sammanfattning.

Boken lyckas ge en riktigt bra och lättillgänglig introduktion till Podemos och det politiska läget i Spanien, även om mycket har hänt senaste året med vänsterns segrar i lokalvalen i bland annat Madrid och Barcelona, och högerpopulistiska Ciudadanos rekordsnabba uppgång till runt 20 procent i väljaropinionen. Samtidigt förmår boken inte att gå riktigt på djupet. Boken är baserad på deltagande i Podemos ”cirklar” (möten) i Madrid, Oviedo, Bilbao och Oslo hösten 2014 och vintern 2015 och en stor mängd tidningsartiklar men saknar egna intervjuer med centrala personer i Podemos. Izquirda Anticapitalistas roll i skapandet av Podemos är underdriven och de interna striderna mellan dem som vill ha en horisontell och radikal rörelse i stil med 15 maj å ena sidan och Pablo Iglesias team som har ett mer parlamentariskt fokus, uteblir. Boken är dock obligatorisk för alla som ännu inte är så bekanta med Podemos.

Oavsett valutgången 20 december kommer Podemos att sätta avtryck och påverka vänstern i hela Europa genom att ha visat på en ny väg med ett nytt språk och en ny framtoning.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer