Konjunkturinstitutet: Svensk ekonomi på väg in i högkonjunktur

Svensk ekonomi utvecklas starkt och den utdragna lågkonjunkturen är snart över. Den expansiva politiken med lånefinansiering för flyktingmottagandet bidrar till stark tillväxt och att arbetslösheten sjunker till 6,5 procent 2017, skriver Konjunkturinstitutet i sin decemberrapport.

BNP växer med nära 4 procent per år 2015 och 2016, delvis på grund av ökade utgifter i samband med flyktingmottagandet. Tillväxten drivs också på av den låga räntan som ger en svag krona, vilket gynnar exportindustrin.

Arbetslösheten sjunker till 6,5 procent 2017 men ökar därefter, spår Konjunkturinstitutet och hänvisar till att det tar lång tid för de nyanlända att finna ett jobb.

Konjunkturinstitutet menar också att de offentliga finanserna kommer uppvisa underskott trots högkonjunkturen och menar att det så kallade överskottsmålet i praktiken är överspelat och att utgiftstaket kommer brytas under kommande år.

Eftersom BNP ökar snabbt kommer dock skuldkvoten, den finansiella bruttoskulden i förhållande till BNP att fortsätta ligga runt 40 procent, skriver Konjunkturinstitutet. Detta innebär fortsatt stabil ekonomi och några av världens starkaste statsfinanser.

Mellan 1950 och 1970 låg arbetslösheten i Sverige på under två procent. Sedan dess har företagens vinster ökat på löntagarnas bekostnad, vilket utarmat efterfrågan och lett till att kapitalet investerats i spekulation istället för den reala ekonomin som skapar jobb. Detta är grundproblemet för kapitalismen idag och mekanismen bakom kapitalismens globala kris, som ser ut att bli allt värre – trots tillfälliga konjunkturuppgångar. 

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer