Podemos parlamentariker vägrar politikerlöner

Vänsterpartiet Podemos fick 20,6 procent av rösterna i spanska valet i december. Nu vägrar dess parlamentariker att ta emot hela parlamentarikelönen och tar istället en lön på 17 500 kronor per månad.

Parlamentarikelönerna i Spanien är från början bland de lägsta i Europa, skriver tidningen Independent. Lönerna motsvarar 30 000 kronor i månaden.

Men Podemos valda ledamöter anser att parlamentarikerlönerna ändå är för höga i jämförelse med vanligt folks inkomster i det krisdrabbade och av högern och EU hårt ansatta landet där arbetslösheten ligger på över 20 procent. De kommer inte heller att använda sig av de motsvarande cirka 25 000 kronor som ges till parlamentarikerna för taxiresor och inte heller av några pensionsförmåner.

Podemos är sprunget ur den mäktiga proteströrelsen mot nedskärningarna och partiet är bara två år gammalt. I Europaparlamentet har dess delegater haft en lön på 24 000 kronor i månaden istället för de över 80 000 kronor som de är berättigade till. Ett system med lägre löner där delar går till partiet är inte helt ovanligt bland socialistiska partier och till exempel Vänsterpartiet i Sverige har en partiskatt som gör att ingen företrädare får ut mer än 27 813 kronor i månaden efter skatt.

I Spanien har ännu ingen regering kunnat bildas efter valet. Om det inte lyckas kommer nyval att hållas i mars eller april.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Min politiska självdeklaration

– med avseende på konflikten mellan Ryssland och Ukraina – eller snarare mellan Öst och Väst  Demonisering av kritiker i vår tid Demonisering av individer är ofta ett sätt att slippa ta en diskussion i en viktig sakfråga. Det är ingen ny metod, men den används betydligt mer idag än tidigare. Den första frågan är […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Anmälan av ett program i serien Radiokorrespondenterna Ryssland och programserien i sin helhet för brott mot kravet på opartiskhet

Inledning Det näst senaste programmet är ett av många exempel på bristande opartiskhet i Sveriges Radio om Ryssland och kriget i Ukraina. Rubriken är ”Därför har Putin kört fast i östra Ukraina”. Längre ner behandlas några aspekter på programserien baserat på de senaste 20 inslagen.[i] Programledaren Fredrik Wadström och de tre som intervjuats har i […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer