Ny geologisk epok pga människan

Människans miljöförstörande aktivitet har resulterat i en ny geologisk epok menar 22 forskare i studien ”The Anthropocene is functionally and stratigraphically distinct from the Holocene” som i torsdags publicerades i den vetenskapliga tidskriften Science.

Historiskt sett pågår geologiska epoker i miljontalsår men Holocene som startade för runt 12 000 år sedan är redan förbi på grund av mänsklig påverkan och vi lever nu sedan mitten av 1900-talet i Antropocen, menar forskarna.

Mängden nya mineraler i jorden som tillförts via gruvdrift, soptimmar och statsbyggande har bara sett sitt like under tidsperioden när jorden syresattes – för 2,3 miljarder år sedan, skriver Aftonbladet.

98 procent av all ren alluminium som finns har producerats sedan 1950 och 50 procent av all betong de senaste 20 åren. Vikten av all plast väger minst lika mycket som alla människor på jorden, refererar Aftonbladet.

Sedimentsprocesser har också ändrats genom dammar, gruvdrift med mera, medan jordbruk och boskapshållning omformat växtområden. Mängden kväve och fosfor har fördubblats och koppar, krom och bly har spritts över stora delar av jorden.

Det börjar bli hög tid att tala om världens överlevnadsfrågor. För att mänskligheten ska ha en framtid kommer det vara nödvändigt att bryta med det nuvarande ekonomiska systemet.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för ekosystemkollaps efter dramatisk minskning av insekter

Tre-fjärdedelar av de flygande insekterna i Tysklands naturreservat har försvunnit de senaste 25 åren enligt chockade vetenskapsmän, rapporterar The Guardian. Konsekvenserna kan bli förödande även för oss människor då insekter både utför pollinering och är föda för andra djur. – Det faktum att flygande insekter minskar i så hög grad inom ett så stort område […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Är tillväxt och miljö förenliga?

I en kapitalistisk ekonomi så behöver BNP växa från år till år. Kan det gå att kombinera med ett krympande ekologiskt fotavtryck? Ekonomisk tillväxt Som jag förstår det, innebär en växande BNP att antingen behöver omsättningen av pengar öka, eller mängden pengar öka. Eller både och. Oftast är det mängden pengar som ökar. Enligt Modern […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer