Kapitalism i kris: Riksbanken sänker räntan till -0,5%

Kapitalismen är i allvarlig kris. Trots rekordlåg ränta vill varken kapitalet eller staten investera ordentligt och inflationen fortsätter ligga på en låg nivå. Riksbanken sänker nu den redan historiskt låga reporäntan ytterligare till -0,5 procent.

Trots förväntnigar om tillväxt på nästan 4 procent 2016 fortsätter inflationen ligga på en låg nivå. Med räntesänkningen hoppas Riksbanken att öka inflationen genom flera olika mekanismer. Framför allt att investeringarna ska ta fart och att kronans värde ska minska och importen bli dyrare.

Låga investeringar trots negativ reporänta är ett tydligt tecken på att kapitalismen är i allvarlig kris. Enligt de nyliberala nationalekonomiska teorierna ska kapitalets investeringar öka vid lägre ränta, vilket ska leda till lägre arbetslöshet, högre löner, större efterfrågan och högre priser, dvs inflation. Det inneboende antagandet är att företagens vinster alltid investeras realt, i verklig produktion.

Men sedan 1980 har kapitalets vinster ökat på bekostnad av de arbetandes löner. Tvärt emot teorierna har vinsterna inte investerats realt, utan i spekulation, till exempel på börsen vars värde fullständigt exploderat. De låga lönerna innebär nämligen att den effektiva efterfrågan i ekonomin minskar (med låga löner och höga priser kan vi inte köpa alla varor som finns på marknaden). Istället har efterfrågan hållts uppe med gigantiska lån. När efterfrågan minskar blir det än mindre intressant för företag att satsa realt. Högern vill ”lösa” problemet med ännu högre vinster för företagen och ännu lägre vinster för de arbetande – ett recept som givetvis bara förstärker problemen.

Vi står nu inför en global kapitalistisk kris. I Sverige skulle problemen kunna lösas på kort och mellanlång sikt genom att staten går in med stora offentliga investeringar i exempelvis bostadsbyggande, satsningar på grön energi och klimatomställning, liksom satsningar på välfärdssektorn. Sveriges statsfinanser är nämligen bland de starkaste i världen med ett finansiellt nettoöverskott på 811 miljarder kronor. Men då krävs det att Socialdemokraterna inser situationens allvar och slutar fega.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer