Rött Forum: Optimism och internationell inspiration

Förväntningarna var stora under fredagskvällen när Rött Forum kallade till Motståndsforum mot rasism och högerpolitik. På scenen fanns gäster från turkiska vänsterpartiet HDP, Podemos och stödkampanjen för Bernie Sanders, liksom artisten Kiki Nilsénius.

Runt 200 personer hade tagit sig till Z-salen i ABF-huset i Stockholm för att lära mer av framgångsrika vänsterpartier utanför Sveriges gränser. Många hade lockats av möjligheten att få en välbehövlig energiinjektion genom internationella erfarenheter.

– Jag har kommit hit för att få lära av exempel som visar att det är möjligt för vänstern att växa sig stark på kort tid. Framgångsformlerna kan såklart se olika ut men gemensamma nämnare verkar vara breda samarbeten och folkrörelse-strategi, säger Eva till Synapze.

HDP, Folkens demokratiska parti har lyckats ena vänstern i Turkiet

Först ut är Alp Altinörs, vice ordförande i turkiska HDP, Folkens demokratiska parti, som gjorde succé i valet i juni och vann 13,1 procent vilket chockade president Erdogan.

– Vårt parti är som en koalition av alla motståndsrörelser som kämpar i Turkiet och Kurdistan. Vi är i huvudsak organiserade som en kongress bestående av folkförsamlingar. Kongressen bildades av politiska grupper, miljörörelser, kvinnorörelser, ungdomsrörelser, fackföreningar och religiösa minoritetsgrupper som aleviter. Genom kongressen så uppstod en ny kultur och ett nytt sätt att göra politik, berättar Alp Altinörs.

Inför nyvalet i november genomfördes på en vecka 400 attacker mot partiets lokalavdelningar. Trots detta fick HDP 10,8 procent i valet. Altinörs berättar om en lång historia av fragmentering mellan partierna och de olika rörelserna, hur fruktlösa diskussioner och splittring tidigare har alienerat den gemensamma rörelsen. Men koalitionen HDP har lyckats skapa en ny enighet och består förutom en mängd sociala rörelser av åtta politiska partier.

– Kurdiska folkets heroiska kamp skapade basen för denna ny form av enighet. Men under 2000-talet har rörelsen under fängslade PKK-ledaren Özcalan transformerat sig till en bred demokratisk rörelse för alla förtryckta, även kvinnorörelsen, hbt-rörelsen, miljörörelsen och förtryckta minoriteter som aleviter, armenier, syrianer, assyrier och araber i Turkiet.

– Vi ser kongressen som vår primära organisation och den är viktigare än partiet och dess lokalavdelningar. Kongressen är det ställe där alla färger av vårt folk förenas och fattar beslut och diskuterar problemen i landet. Det finns också basorganisering som pågår i byarna och bostadsområderna, säger Alp Altinörs.

I detta nu pågår ett krig i Kurdistan och mer än 600 människor har dödats. Altinörs poängterar också att den verkliga lösningen på problemen med flyktingströmmar är fred. Det vore bättre för Europa att verka för fred i Turkiet och regionen.

– De är rädda för att Erdogan ska skicka 1 miljon flyktingar från Syrien till Europa. Men om kriget fortsätter kommer de ha ett större problem, med fem miljoner kurder som kommer till Europa.

Behovet av en internationell rörelse

Alex Merlo från Podemos, som till vardags jobbar som assistent för EU-parlamentariken Miguel Urbán, poängterar behovet av en europeisk rörelse, vilket saknades när SYRIZA behövde det som mest.

– Ett ensamt och isolerat folk kommer inte kunna nå framgång. Den grekiska regeringen var isolerad och vi hade inte den internationella solidaritetsrörelsen som behövdes för att stödja det grekiska folket. Det var en svaghet i rörelsen, vi behöver skapa tryck och konfrontera den europeiska eliten från alla håll.

Men SYRIZA exempel har varit viktigt och det finns flera lärdomar, menade Merlo.

– SYRIZA var viktigt för de visade att det var möjligt för en folklig vänsterrörelse att nå regeringsställning. Men vi lärde oss också läxan att en regering som vill bryta med nedskärningspolitiken måste konfrontera EU:s odemokratiska institutioner och ta kontroll över bankerna.

”Bernie Sanders borde ställa upp som oberoende presidentkandidat”

Calvin Priest, som varit kampanjledare för Kshama Sawant, den första socialisten i kommunfullmäktige i Seattle sedan 1916, berättade om erfarenheterna från Seattle och Socialist Alternatives initierade stödkampanj för Bernie Sanders. Sawant lyckades efter hård kamp få igenom en höjning av minimilönen i Seattle till 15 dollar i timmen, vilket ledde till att rörelsen för 15 dollar spred sig över landet och sedan blev en del av Bernie Sanders kampanj och kravlista.

– Men intresset för socialistiska idéer igen i USAkommer inte från ingenstans. Det kommer från den globala krisen för kapitalismen. Årtionden av nyliberal politik i USA och runt om i världen har lett förödande resultat för arbetarklassen, säger Calvin Priest.

Priest berättar också om det massiva stödet som finns för Bernie Sanders på många håll. På valmötena har det varit tusentals deltage, i Los Angeles 30 000 människor och köerna till mötena har varit långa. I New Hampshire stöder 84 procent av de unga Sanders program med upprop för en ”politisk revolution”, 15 dollar i minimilön, sjukvård för alla medborgare, gratis högskoleutbildning och ett budskap som tydligt utmanar finansintressena på Wall Street. Socialist Alternative försöker nu skapa tryck på Sanders att bryta med Demokraterna och ställa upp i presidentvalet som oberoende kandidat.

– Oavsett om han fortsätter sin kampanj till november eller inte så vill vi föra upp frågan om behovet av oberoende politik i USA, oberoende av storföretagen, oberoende av Demokraterna – ett parti för de ”99 procenten”.

Tillsammans med Kiki Nilsénius som stod för fantastisk musik med smarta texter om jobbet som välfärdsarbetare, kränkta blåsippor och hur det är att vara kvinna utsatt för mindre trevliga inviter, var kvällen en lyckad blandning av internationella framgångsexempel och underhållning.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Ett icke-svar på mina frågor om hur Jämställdhetsmyndigheten definierat Rysslands samhällssystem

Min första reaktion när jag läste svaret från chefsjuristen på Jämställdhetsmyndigheten var att detta måste vara ett misslyckat skämt. Men det var nog värre än så. Det var nog allvarligt menat. Jag hade skrivit ett öppet brev till myndigheten redan den 7/1 2024 och bl.a. ställt några frågor angående myndighetens beställning av en utredning om […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Öppet brev angående anklagelser mot KFF och SFR

Jämställdhetsmyndigheten tycks ha en bristande förmåga inom områden som argumentationsanalys, textanalys och logik. Ett lösryckt uttalande i en fråga tas som bevis/indikation för att Sveriges Fredsråd (SFR) har en icke godkänd åsikt i en annan fråga. Inlägget, som innehåller det citat som använts som avgörande argument för att beskriva SFR:s syn, handlade inte om Rysslands […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer