Rött Forum: En ny kraftkälla är född

Under lördagen diskuterade ett 80-tal aktivister hur kampen mot högern och rasisterna kan tas vidare och ett starkare motstånd formeras. Håkan Blomqvist i arrangörsgruppen var nöjd med dagen. – En ny kraftkälla är född för kampen mot högervridningen av det svenska samhället – och för solidariska och jämlika samhällslösningar.

Dagen inleddes med en panel bestående av Alp Altinörs, vice ordförande i turkiska HDP, Alex Merlo, Podemos, och Calvin Priest från stödkampanjen för Bernie Sanders. Motståndsforum-deltagarna hade nu möjlighet att ställa sina frågor om dessas organisationer och strategi.

Därefter hölls fyra separata sessioner:

Den första handlade om hur fackligt aktiva och asylrättsaktivister kan stödja varandra och förena kampen mot borgarnas lönedumpningsoffensiv och exploatering av flyktingar med försvar av asylrätten.

Den andra handlade om bostadspolitik och hur vi bekämpar marknadshyror, utförsäljning av allmännyttan och lyxrenoveringar. Här deltog aktivister från norra Järva, Unga Byggare från Byggnads, hyresgästföreningsaktivister med flera, men också vänsterpartisten och bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh.

– Under åratal har det förts en kampanj för marknadshyror men den har nu intifierats i samband med bostadssamtalen mellan partierna på nationell nivå. Med marknadshyror så kommer folk som nu bor i förorten inte längre ha råd att bo kvar i Stockholm, säger Ann-Magrethe Livh.

Tredje sessionen handlade om hur kampen för asylrätt bäst kan förenas med försvar och utveckling av gemensam välfärd. Här deltog välfärdsförsvarare inom skola, sjukvård med mera tillsammans med flyktingaktivister för att diskutera motståndet mot försöken att ställa välfärd mot flyktingmottagande.

Den fjärde sessionen behandlade antifascistisk kamp. Högerextremism och fascism är åter ett reellt hot i Europa och på andra håll, men många blundar ännu för faran. Här diskuterades vilka motåtgärder som behövs, ideologiskt och politiskt och hur motståndet kan samlas till en gemensam front. Diskussionen leddes av latinamerikanska aktivister med erfarenheter från fascistiska maktövertaganden och antifascistisk kamp.

Demonstration och avslutande stormöte

Vid lunch fanns plats i programmet för den antirasistiska demonstrationen på Norrmalmstorg och många av forumets deltagare deltog där. På eftermiddagen hölls ett öppet plenummöte. Dror Feiler inledde med ett kort appelltal och därefter kretsade diskussionen under närmare två timmar runt prioriterade frågor och arbetsformer för ett Motståndsnätverk. Stämningen var positiv och talartidsbegränsning bidrog till en dynamik där många kamrater äntrade podiet för att lämna sina bidrag och idéer om hur vi bygger vidare.

Håkan Blomqvist i arrangörsgruppen var nöjd med dagen. Jämfört med förra året har nu forumet breddats och aktivister från ett drygt tiotal organisationer tycks nu beredda att fortsätta delta aktivt i samarbetet i ett gemensamt Motståndsnätverk som kan stödja varandra och genomföra gemensamma mobiliseringar, ha möten på månadsbasis, ge ut nyhetsbrev och anta gemensamma uttalanden med mera.

– En ny kraftkälla är född för kampen mot högervridningen av det svenska samhället – och för solidariska och jämlika samhällslösningar.

Rött Forum

www.rottforum.wordpress.com

Facebook: Rött Forum Stockholm

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Demokrati, yttrandefrihet och rättssamhälle

(Tal på Sergels torg i Stockholm 5/11 2022. Denna version är något längre än det som framfördes på torget.) Mänskligheten står inför ett vägval. Endera väljer vi att satsa på fred mellan världens länder och en rättvis och värdig tillvaro för alla människor eller också låter vi girighet, rovdrift på natur och människor och krig […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nej till ökat samarbete med Nato – Satsa på FRED

Detta är en version av det tal jag höll på Mynttorget och Sergels Torg 15/12 2020. Först publicerat 2020-12-19. Foto: Jan Strömdahl. Riksdagsmajoriteten har fattat ett mycket farligt försvarspolitiskt beslut. Risken för krig ökar och risken att Sverige blir indraget i kommande konfrontationer mellan stormakterna ökar. Försvarsanslaget ökar med 44 procent mellan 2019 och 2025 […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer