De rika allt rikare, förmögenhets-ansamlingen exploderar

De rika är fler och rikare än någonsin. I Sverige 2016 fanns det 178 miljardärer som tillsammans äger hisnande 2 076 miljarder kronor, visar Veckans Affärers miljardärslista.

Medan klyftorna i Sverige vidgats blir de rika allt fler och allt rikare. Under året har ytterligare 22 personer till blivit så rika att de nu är miljardärer. ”Finanskrisen gav ett litet hack i kurvan, men den långsiktiga trenden är tydlig – de riktigt förmögna blir snabbt allt fler”, skriver Veckans Affärer.

Den snabba förmögenhetsansamlingen de senaste åren beror till stor del på en stigande finansmarknad. Stockholmsbörsen har till exempel gått upp mer än 150 procent sedan finanskrisen 2008, påeldad av lågräntepolitik och stödpaket vilket också ökat efterfrågan för mellanskikten. Flera har också blivit miljardärer genom digitaliseringen där skalbara idéer kan få enorm utväxling på kort tid, skriver Veckans Affärer.

Hela listan: Sveriges 178 miljardärer 2016

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Missriktade och ineffektiva sanktioner

I Sverige finns det en bred uppslutning bakom hårda sanktioner mot Ryssland motiverade av kriget i Ukraina. Politiker tävlar om att vara tuffast i klassen, särskilt när det gäller att strypa importen av olja och gas. Sanktionspolitiken har en analytiskt svag grund. Den är en form av självbedrägeri. Sanktionspolitiken som beslutats av USA, EU och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Hur många kommer att dö av sanktioner?

Foto, L Drake. Svaret beror på hur hårda sanktioner som införs mot Ryssland motiverade av invasionen av Ukraina. I några tidigare sanktioner har många människor dött. Ett exempel är sanktioner mot Irak då minst en miljon irakier dog. De dog som en följd av att sönderbombade reningsverk inte kunde repareras pga brist på reservdelar och […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer