USAs överhöghet

K.J. Noh tar upp ett av de nya kodorden i internationell politisk propaganda i en artikel på Contepunkts nätsida. Det har blivit så ofta använt att han infört en förkortning, RBIO, ”rule-based international order” eller som vi säger i Sverige, regelbaserad världsordning. Han visar tydligt att det, som också nämnts i en artikel på Synapze, egentligen syftarar på en världsordning som styrs av USA.

Vi har redan en regelbaserad global ordning: FN-stadgan!

Noh listar en lång rad internationella konventioner som har allmänt stöd men som USA vägrat att underteckna. Alltför ofta sätter USA sina egna lagar över internationell rätt. Landet kräver dessutom att andra länder ska följa lagar/konventioner det inte undertecknat och inte heller följer för egen del. USA bryter mot en rad överenskommelser de faktiskt ställt sig bakom och har även dragit sig ur redan undertecknade avtal. Inte mycket av respekt för ”rule-based” där kan man konstatera. USA kräver att dess egna lagar ska gälla andra länder, t.ex. avseende sanktioner de infört mot andra länder. De har dömt folk som inte är medborgare i USA och som anklagas för brott begångna i andra länder . Samtidigt har de gjort stora insatser för att medborgare i USA inte ska kunna ställas inför domstol i andra länder för de brott de begått i dessa länder.

The U.S. Makes a Mockery of Treaties and International Law – CounterPunch.org

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Kriget i Ukraina – en initierad bedömning

Jacques Baud har skrivit denna artikel om bakgrunden till och utvecklingen av kriget i Ukraina samt om västmakternas roll. Den är en av de mest välinformerade och insiktsfulla artiklarna jag läst. Författaren är en f.d. överste inom militär och underrättelse-sfären i Schweiz och har arbetat inom FN och NATO. Jacques Baud – The Postil Magazine […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Eld upphör och fredsförhandling!

Det verkar uppenbart att Ryska Federationen gått till angrepp på Ukraina, även om den exakta omfattningen inte är klarlagd. Jag tar avstånd från den ryska militära insatsen. Den är helt oacceptabel. Våldet måste upphöra omedelbart. Om den svenska Regeringen hade verkat för dialog och för minskade spänningar och om Sverige hade haft normala diplomatiska förbindelser […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer