USAs överhöghet

K.J. Noh tar upp ett av de nya kodorden i internationell politisk propaganda i en artikel på Contepunkts nätsida. Det har blivit så ofta använt att han infört en förkortning, RBIO, ”rule-based international order” eller som vi säger i Sverige, regelbaserad världsordning. Han visar tydligt att det, som också nämnts i en artikel på Synapze, egentligen syftarar på en världsordning som styrs av USA.

Vi har redan en regelbaserad global ordning: FN-stadgan!

Noh listar en lång rad internationella konventioner som har allmänt stöd men som USA vägrat att underteckna. Alltför ofta sätter USA sina egna lagar över internationell rätt. Landet kräver dessutom att andra länder ska följa lagar/konventioner det inte undertecknat och inte heller följer för egen del. USA bryter mot en rad överenskommelser de faktiskt ställt sig bakom och har även dragit sig ur redan undertecknade avtal. Inte mycket av respekt för ”rule-based” där kan man konstatera. USA kräver att dess egna lagar ska gälla andra länder, t.ex. avseende sanktioner de infört mot andra länder. De har dömt folk som inte är medborgare i USA och som anklagas för brott begångna i andra länder . Samtidigt har de gjort stora insatser för att medborgare i USA inte ska kunna ställas inför domstol i andra länder för de brott de begått i dessa länder.

The U.S. Makes a Mockery of Treaties and International Law – CounterPunch.org

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nyhet 1/4: Ryssland blir ordförandeland i FN:s Säkerhetsråd

Dagens mest udda aprilskämt kom från Försvarsmakten Enligt SVT: – Det ser märkligt ut när ett land som Ryssland har åsidosatt många viktiga principer i FN-stadgan nu ska leda arbetet i säkerhetsrådet, säger Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap på Försvarshögskolan. Ryssland tar över som ordförande i FN:s säkerhetsråd: ”Brist på respekt” | SVT Nyheter På […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer