Angående ÖB Micael Bydéns tal på Folk och Försvars webkonferens

ÖB:s budskap är att vi befinner oss i en allvarlig säkerhetspolitisk situation och nämner att den skärpts i och med att Ryssland samlat trupp på gränsen till Ukraina, men det är ju på eget territorium. Motsättningarna står mellan autokratier och demokratier, men Ryssland är ju en flerpartistat med återkommande politiska val och valresultaten strider inte mot vad opinionsundersökningar visar.

Ryssland och Kina nämns som hot. Ryssland har sedan Sovjetunionens upplösning inte startat något krig. Kina har heller inte startat något krig under motsvarande tid. USA nämns inte som något hot eller problem, trots att det landet startat flera krig mot andra länder under samma tidsperiod. ÖB tog upp tre fall i sin kritik av Rysslands aktiviteter, Georgien, Krim och Donbas. Kriget i Georgien startades efter beslut av presidenten i Georgien, Mikheil Saakashvili. Det konstaterade en EU-utredning kort efter det korta kriget. Krim kan ses som en defensiv åtgärd eftersom det fanns risk för att Natotrupp inom kort skulle kunna stå vid staketet till den ryska flottbasen i Sevastopol. Konflikten i Donbas är primärt ett inbördeskrig som startade efter det maktskifte som genomfördes i strid med gällande konstitution i Kiev 2014. Därmed inte sagt att det ryska agerandet är förenligt med internationell lag.

På en direkt fråga till tre svenska myndigheter, Försvarsmakten, Totalförsvarets Forskningsinstitut och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, om de känner till ”någon analys av säkerhetspolitiska konsekvenser av USA:s krigande i flera länder sedan 1998”. Svaret från samtliga var: nej det har inte gjorts någon sådan analys. Trots det bestämmer ledande politiker och militärer att USA är en av våra viktigaste samarbetspartners. Ensidigheten i den svenska debatten och den stora mängden förutfattade meningar är ett självbedrägeri som kan stå oss dyrt.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Kriget i Ukraina – en initierad bedömning

Jacques Baud har skrivit denna artikel om bakgrunden till och utvecklingen av kriget i Ukraina samt om västmakternas roll. Den är en av de mest välinformerade och insiktsfulla artiklarna jag läst. Författaren är en f.d. överste inom militär och underrättelse-sfären i Schweiz och har arbetat inom FN och NATO. Jacques Baud – The Postil Magazine […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Eld upphör och fredsförhandling!

Det verkar uppenbart att Ryska Federationen gått till angrepp på Ukraina, även om den exakta omfattningen inte är klarlagd. Jag tar avstånd från den ryska militära insatsen. Den är helt oacceptabel. Våldet måste upphöra omedelbart. Om den svenska Regeringen hade verkat för dialog och för minskade spänningar och om Sverige hade haft normala diplomatiska förbindelser […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer