Angående ÖB Micael Bydéns tal på Folk och Försvars webkonferens

ÖB:s budskap är att vi befinner oss i en allvarlig säkerhetspolitisk situation och nämner att den skärpts i och med att Ryssland samlat trupp på gränsen till Ukraina, men det är ju på eget territorium. Motsättningarna står mellan autokratier och demokratier, men Ryssland är ju en flerpartistat med återkommande politiska val och valresultaten strider inte mot vad opinionsundersökningar visar.

Ryssland och Kina nämns som hot. Ryssland har sedan Sovjetunionens upplösning inte startat något krig. Kina har heller inte startat något krig under motsvarande tid. USA nämns inte som något hot eller problem, trots att det landet startat flera krig mot andra länder under samma tidsperiod. ÖB tog upp tre fall i sin kritik av Rysslands aktiviteter, Georgien, Krim och Donbas. Kriget i Georgien startades efter beslut av presidenten i Georgien, Mikheil Saakashvili. Det konstaterade en EU-utredning kort efter det korta kriget. Krim kan ses som en defensiv åtgärd eftersom det fanns risk för att Natotrupp inom kort skulle kunna stå vid staketet till den ryska flottbasen i Sevastopol. Konflikten i Donbas är primärt ett inbördeskrig som startade efter det maktskifte som genomfördes i strid med gällande konstitution i Kiev 2014. Därmed inte sagt att det ryska agerandet är förenligt med internationell lag.

På en direkt fråga till tre svenska myndigheter, Försvarsmakten, Totalförsvarets Forskningsinstitut och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, om de känner till ”någon analys av säkerhetspolitiska konsekvenser av USA:s krigande i flera länder sedan 1998”. Svaret från samtliga var: nej det har inte gjorts någon sådan analys. Trots det bestämmer ledande politiker och militärer att USA är en av våra viktigaste samarbetspartners. Ensidigheten i den svenska debatten och den stora mängden förutfattade meningar är ett självbedrägeri som kan stå oss dyrt.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Nyhet 1/4: Ryssland blir ordförandeland i FN:s Säkerhetsråd

Dagens mest udda aprilskämt kom från Försvarsmakten Enligt SVT: – Det ser märkligt ut när ett land som Ryssland har åsidosatt många viktiga principer i FN-stadgan nu ska leda arbetet i säkerhetsrådet, säger Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap på Försvarshögskolan. Ryssland tar över som ordförande i FN:s säkerhetsråd: ”Brist på respekt” | SVT Nyheter På […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Olika sätt att rapportera om fångutväxling

Detta är en berättelse om hur svenska medier vinklar berättelser om fångutväxling mellan Ryssland och Ukraina. Det kan ses som en illustration till artikeln om svenska mediers ensidiga rapportering som beskrivs i den betydligt längre Synapze-artikeln ”Inte bara SVT borde skämmas”. Den 17 oktober genomfördes ett utbyte av fångar mellan Ukraina och Ryssland. Sannamnlagt överfördes […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer