Århundradets mest ensidiga rapportering

Det kan knappast ha undgått någon med öppna ögon att se att redovisningen om vad som händer i Ukraina är ensidigt beskrivet. I stort sett all rapportering kommer från den ukrainska sidan och förmedlas okritiskt av västlig press. Nyheter från Ryssland tas med om de ger en negativ bild av Ryssland. Intrycket som ges är att det går bra för den ukrainska sidan och dåligt för den ryska – det upprepas i stort sett dagligen i svenska medier.

För några dagar sedan kom dock ett litet undantag. En expert, vid Försvarshögskolan sa att det är farligt att säga att Ukraina börjar vinna kriget. Expert: Farligt att säga att Ukraina börjar vinna kriget (msn.com) Detta strider mot vad andra experter från samma högskola upprepade gånger sagt nämligen bedömningar om hur det går i kriget som är slående lika de den ukrainska ledningen torgfört. Uppgifter som kommer från Ukraina är utformade för att hålla stridsviljan hög bland egna soldater och att se till att vapen och pengar kommer i stor mängd från USA och andra västländer. Uttalanden av Zelenski tas ofta som sanning i de flesta västliga medier. Det är en journalistisk skandal att inte genomskåda det. Det finns dessutom skäl att ifrågasätta en del svenska militärers kompetens.

Ryssland kontrollerar en stor och ökande del av Ukrainas territorium. Det innebär naturligtvis inte att Ryssland har saknat svårigheter och motgångar, men helhetsbilden som förmedlas i Sverige är inte korrekt. Kriget i sig är ett brott mot internationell lag, men strävan måste vara att beskriva vad som faktiskt händer inte vad mediehusen vill ska hända. Jag har länge retat mig på den uppenbart felaktiga bilden som visas upp. Ett flertal sidor och skribenter har under senare tid pekat på skevheter i beskrivningen såsom New Atlas, Alexander Mercouris, Anders Romelsjö. Det har även skrivits ett flertal artiklar på detta tema i tongivande internationella medier, men lydiga Sverige ligger som vanligt lite efter i utvecklingen.

I förrgår kom två nyheter som var särskilt intressanta i sammanhanget och dessutom presenterades på samma sida. För det första att den brittiske transportministern, Grant Shapps, hade sagt att det kan dö fler av matbrist än i kriget. Brittisk minister: Fler kan dö av matbrist än i kriget (msn.com) För det andra att Ryssland påstods stjäla vete i de ockuperade delarna av Ukraina. Satellitbilder tros visa hur Ryssland stjäl spannmål (msn.com) Dessa två nyheter presenterades av Omni. Det gavs däremot inget samband mellan de två nyheterna. Den brittiske ministern ska bl.a. ha sagt ”Därför måste vi hitta lösningar på hur vi ska få ut spannmålen (från Ukraina).” Det är ju det som sker om Ryssland för ut spannmål på världsmarknaden. Om det är risk att många dör om det blir matbrist om export av ukrainsk spannmål hindras kan det ju ses som en välgärning att spannmålen kommer ut på världsmarknaden, men den slutsatsen verkar inte ha uppenbarat sig för de ansvariga på Omni.

Den brittiske ministern bedömning att det kan dö fler av matbrist än i kriget är korrekt. Det skrev jag om redan den 6 mars. Hur många kommer att dö av sanktioner? – Synapze Huvudpoängerna har senare bekräftats av experter inom FN och Oxfam, och nu av en brittisk minister.

Den andra nyheten är inte lika klar. Det finns satellitbilder på ett fartyg i Sevastopol som har en lucka öppen och lasten är gul som tyder på att det är vete. Det kan komma från ockuperade delar av Ukraina. Det finns dock en annan möjlighet. Det finns såväl väg som järnvägsbro mellan det ryska fastlandet och Krim. Sannolikheten att det är spannmål och att den producerats i södra Ukraina är dock rätt stor.

Angående avgörandet om brott begåtts eller inte är det främst kopplat till ockupation och sannolik kommande annektering inte till eventuellt övertagande av lager i området.

Ryssland har bidragit med drygt 20 och Ukraina omkring 10 procent av världens sammanlagda export av vete under senare år. Det kommer inte att påverka den globala produktionen i någon större utsträckning om produktionen och exporten minskar något i Ukraina. Det som sannolikt har större effekt är att stora exportörer håller mer i lager pga osäkerhet. Summan av ökade priser på diesel och handelsgödsel, som en följd av sanktioner mot den störste exportören av handelsgödsel, dvs Ryssland, medför högre priser. Priserna på livsmedel är avgörande för om de fattigaste i världen kan köpa maten.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Meningsfullt militärt stöd?

Igår kom nyheten om att Nato-lobbyisten Pål J sagt att Sverige skulle skicka vapen, ammunition m.m. till Ukraina till ett värde av 7,1 miljarder kronor. Det är det största enskilda militära stödpaketet från Sverige under det ”fullskaliga” kriget, sammanlagt har Sverige därmed satsat 30 miljarder kr.  Den fråga som uppstår är om det kommer att […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Nyhet 1/4: Ryssland blir ordförandeland i FN:s Säkerhetsråd

Dagens mest udda aprilskämt kom från Försvarsmakten Enligt SVT: – Det ser märkligt ut när ett land som Ryssland har åsidosatt många viktiga principer i FN-stadgan nu ska leda arbetet i säkerhetsrådet, säger Kjell Engelbrekt, professor i statsvetenskap på Försvarshögskolan. Ryssland tar över som ordförande i FN:s säkerhetsråd: ”Brist på respekt” | SVT Nyheter På […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer