Hälften av djuren borta på 40 år

Jorden har på 40 år förlorat hälften av sina djur visar en ny rapport från Världsnaturfonden.

Den dominerande anledningen är människans överutnyttjande av djurpopulationer. Fiskevatten är till exempel väldigt överanvända, med över 20% av världens fiskevatten klart överutnyttjande och ytterligare cirka 70% ligger på maxgränsen.

Nästan lika stor effekt har förstörelsen av habitat för vilda djur och därefter total förlust av habitat. Först på fjärde plats, men ökande, kommer effekter av klimatförändringar.

Totalt använder mänskligheten varje år resurserna som det skulle krävas ett och ett halvt jordklot för att producera. Antalet jordklot är fortfarande bara ett.

MÅRTEN FJÄLLSTRÖM

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Varning för ekosystemkollaps efter dramatisk minskning av insekter

Tre-fjärdedelar av de flygande insekterna i Tysklands naturreservat har försvunnit de senaste 25 åren enligt chockade vetenskapsmän, rapporterar The Guardian. Konsekvenserna kan bli förödande även för oss människor då insekter både utför pollinering och är föda för andra djur. – Det faktum att flygande insekter minskar i så hög grad inom ett så stort område […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Är tillväxt och miljö förenliga?

I en kapitalistisk ekonomi så behöver BNP växa från år till år. Kan det gå att kombinera med ett krympande ekologiskt fotavtryck? Ekonomisk tillväxt Som jag förstår det, innebär en växande BNP att antingen behöver omsättningen av pengar öka, eller mängden pengar öka. Eller både och. Oftast är det mängden pengar som ökar. Enligt Modern […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer