Klimatkollapsen: 2016 varmaste året någonsin enligt forskarna

2016 var det varmaste året som någonsin uppmätts sedan mätningarna började 1880. Extrem hetta har ökat och i Arktis var istäcket 28,5 procent mindre i oktober än den genomsnittliga nivån för 1981-2010.

– Den här realiteten kommer inte att försvinna genom att förneka att den existerar, eller genom att avfärda den som bluff eller hävda att det är alltför komplicerat att förstå eller att ta itu med, säger Noah S. Diffenbaugh, klimatforskare och professor vid Institutionen för geovetenskaper vid Stanford Universitet, till The Mercury News.

Enligt Mercury News förväntas både NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration) och NASA att 18 januari – två dagar innan installationen av klimatförnekaren Donald Trump som president – offentliggöra sina siffror och att 2016 var det varmaste året de någonsin uppmätt.

Trenden är tydlig och värmerekord slogs även 2014 och 2015. Enligt WMO:s (The World Meteorological Organization) novemberrapport leder även mänsklig klimatpåverkan till den extrema hetta och torka som allt oftare förekommer på olika platser runt om i världen. Enligt vissa citerade studier tiodubblas risken för extrema hetta med utsläpp av växthusgaser, skriver Eco Watch.

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

OBS! Du ansvarar själv för innehållet i dina kommentarer. Dubbelpostningar, reklam, brott mot svensk lag, rasism, sexism, homofobi, våldsromantik och liknande är inte tillåtet. När du klickar i rutan godkänner du att dina uppgifter hanteras av oss i enlighet med vår integritetspolicy.

Relaterat

Har mänskligheten någon framtid?

Vi människor befinner oss i ett mycket kritiskt läge. Ett av de stora hoten är ett storkrig mellan stormakter där kärnvapen kan användas. Detta skulle vara slutet för mänskligheten. Utarmning av ekosystem och artutrotning som beror på människors exploatering av naturen är i sig ett existentiellt hot. Den pågående uppvärmningen, som i betydande utsträckning beror […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Varning för ekosystemkollaps efter dramatisk minskning av insekter

Tre-fjärdedelar av de flygande insekterna i Tysklands naturreservat har försvunnit de senaste 25 åren enligt chockade vetenskapsmän, rapporterar The Guardian. Konsekvenserna kan bli förödande även för oss människor då insekter både utför pollinering och är föda för andra djur. – Det faktum att flygande insekter minskar i så hög grad inom ett så stort område […]

Gillade du artikeln? Dela gärna!

Denna webbplats använder kakor. Genom att acceptera så godkänner du användningen av kakor.  Läs mer